Σκιώδη Παραλειπόμενα

του
Κώστα Βουλαζέρη

Αρχείο | RSS Feed

Αναζήτηση Μυστηριακές ΟντότητεςΠαλιά Ελληνικά Εξώφυλλα

Τυχαία

Μια στιγμή...
15 / 6 / 2021

Όπως έχω γράψει και παλιότερα σε διάφορα κείμενά μου, δεν είμαι με κανένα πολιτικό κόμμα, ούτε καν με κάποια συγκεκριμένη πολιτική ή ιδεολογική παράταξη, παρά μόνο με την πολύ ευρεία και γενική παράταξη της ελευθερίας. Δεν είμαι ούτε αριστερός ούτε δεξιός· και αρκετές φορές οι αριστεροί νομίζουν (εσφαλμένα) ότι είμαι δεξιός, ή οι δεξιοί νομίζουν (εξίσου εσφαλμένα) ότι είμαι αριστερός.

Γενικά, τυχαίνει να συμφωνώ περισσότερο με τους αριστερούς· αλλά απλά τυχαίνει. Ή, τουλάχιστον, τύχαινε να συμφωνώ περισσότερο μαζί τους ώς τώρα. Τελευταία, αυτά που βλέπω από αριστερούς – σχετικά με τα lockdown, τους μαζικούς εμβολιασμούς, και τα λοιπά – κάνουν την τρίχα μου να σηκώνεται κάγκελο.

Όχι όμως από όλους τους αριστερούς. Από μια συγκεκριμένη μερίδα αριστερών που φαίνεται να αυτοθεωρείται, αν δεν κάνω λάθος, «σοσιαλιστική» αριστερά. Αλλά αυτό το σοσιαλιστική έχει φτάσει να πλησιάζει το εθνικοσοσιαλιστική. Ας μην ξεχνάμε πως και ο Χίτλερ από «σοσιαλιστικό» κόμμα ξεκίνησε.

Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, υπάρχουν δύο μορφές σοσιαλισμού: ο καλώς εννοούμενος και ο κακώς εννοούμενος.

Ο καλώς εννοούμενος σοσιαλισμός είναι να υπάρχει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τους πολίτες, ώστε, για παράδειγμα, κανείς να μη μπορεί να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, να μη μπορεί να μείνει άστεγος, όλοι να έχουν νοσηλεία, και τα λοιπά. Αυτό, πρακτικά, δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί στην Ελλάδα όπως θα έπρεπε· μόνο κατά το 25% ίσως.

Ο κακώς εννοούμενος σοσιαλισμός είναι εκείνου του είδους το καθεστώς που ορίζει ότι δεν υπάρχουν άτομα, ότι οι πάντες είναι μια αγέλη, απρόσωπη, άβουλη, κατευθυνόμενη, χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς σκέψεις, ώστε όλοι να... «μένουν ασφαλείς».

Αυτός ο κακώς εννοούμενος σοσιαλισμός είναι που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν με αφορμή την υποτιθέμενα «τρομερή» πανδημία. Βλέπεις συλλόγους για την «προστασία» των υπαλλήλων να διατάζουν μαζικούς εμβολιασμούς αλλιώς οι «αρνητές» να διώκονται μέχρι «συμμόρφωσης». Βλέπεις συλλόγους γονέων να ζητάνε τα παιδιά να εμβολιαστούν ανεξαιρέτως, χωρίς καμία σκέψη για οποιεσδήποτε πιθανές παρενέργειες αυτών των πειραματικών σκευασμάτων στο παρόν ή στο μέλλον.

Τι άνθρωποι είναι αυτοί;

Στους δρόμους, εδώ και καιρό, μπορείς να δεις κάποιες αφίσες σαν τις ακόλουθες:


(Κάνε κλικ επάνω στην εικόνα για να δεις την επόμενη.)

Διαβάζεις κάτι πραγματικά συνωμοσιολογικές θεωρίες, ότι ο Μητσοτάκης, ας πούμε, εσκεμμένα δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την πανδημία· ότι δεν έκλεισαν αρκετά μέσα τον λαό, ότι δεν προώθησαν αρκετά τον εμβολιασμό, ότι ενθάρρυναν τα κορονοπάρτι, μπλα μπλα μπλα... Ενώ, σύμφωνα με όσα έχω παρατηρήσει εγώ τουλάχιστον, το άκρως αντίθετο μάλλον ισχύει.

Ή, βλέπεις να ωθούν την κυβέρνηση σε lockdown και, μάλιστα, υπό τη μορφή συγκαλυμμένης απειλής και με συνθήματα τύπου «η υγεία μας πάνω από τα κέρδη τους», που είναι, το λιγότερο, τραγελαφικά, γιατί για ποια «κέρδη» μιλάμε; Για τα κέρδη του καφενέ της γωνίας τον οποίο κλείδωσαν; Μπράβο, ρε κουφάλες, τσακίσατε τους καπιταλιστές!...

Αυτή είναι μια ηλίθια λογική από φανατικούς που λέει «Τσακίστε τον καπιταλισμό! Γκρεμίστε τα όλα! Διαλύστε τις αγορές!» Και, ναι, ούτε εγώ είμαι υπέρ του καπιταλισμού, παραδέχομαι ότι έχει πολλά προβλήματα, θα έπρεπε να αλλάξει (γαμώτο! δίνω τα βιβλία μου δωρεάν, μην ξεχνάς). Αλλά τι πρόταση έχουν για να αντικαταστήσουν τον κακό καπιταλισμό; Καμία. Κάνε, λοιπόν, lockdown, γάμησέ τα όλα, κόσμος να πεινάσει, κόσμο να παραφρονήσει, και... έφερες την ουτοπία. Μόνο που δεν είναι ουτοπία, τελικά· είναι μια εμβολιαστική δυστοπία που κυβερνάται από παρανοϊκούς.

Τα πράγματα που πρεσβεύουν ορισμένοι αριστεροί σήμερα είναι ντροπή για τον εαυτό τους, κατά πρώτον, και επικίνδυνα για όλους τους υπόλοιπους, κατά δεύτερον.

Τονίζω και πάλι πως αναφέρομαι σε ορισμένους αριστερούς, γιατί έχω δει και αριστερούς που διαμαρτύρονται πολύ έντονα (και πολύ σωστά) για το χάλι που επικρατεί.

Γι’αυτό έχω αποστασιοποιηθεί από καιρό από παρατάξεις και συγκεκριμένες ιδεολογίες. Πολλοί δεξιοί τώρα είναι πολύ πιο λογικοί και ελευθερόφρονες από τους αριστερούς – αυτούς τους συγκεκριμένους αριστερούς.

Σήμερα δεν ωφελεί να μένεις προσκολλημένος σε παρατάξεις και ιδεολογίες, ειδικά έτσι όπως φαίνεται πως τα πάντα έχουν διαλυθεί και φτάσει σε σημείο αυτοκατάργησης. Και Χρυσαυγίτη μπορεί να δω να διαμαρτύρεται για τους καταναγκαστικούς εμβολιασμούς. Παρότι γενικά διαφωνώ με τα περισσότερα που πρεσβεύουν οι Χρυσαγίτες, τι θα πω τώρα, ότι έχει άδικο που είναι εναντίον των εμβολιασμών; Αφού έχει δίκιο.

Το να σκεφτείς ότι εσύ διαφωνείς με τον Χρυσαυγίτη και ο Χρυσαυγίτης διαφωνεί με τους καταναγκαστικούς εμβολιασμούς, άρα οι καταναγκαστικοί εμβολιασμοί είναι σωστοί, είναι μια λογική καθαρά εσφαλμένη και μη-αντικειμενική, που θα σε οδηγήσει σ’ένα στραβό μονοπάτι. Το σωστό είναι να κρίνεις μόνος σου την κατάσταση βάσει διάφορων δεδομένων που έχεις στη διάθεσή σου ή μπορείς να ανακαλύψεις· κι αν τυχαίνει και ο Χρυσαυγίτης να έχει την ίδια άποψη, δεν συμβαίνει κάτι κακό, ούτε πάει να πει ότι πρέπει να συμφωνείς και με τα υπόλοιπα που πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή.

Και το γράφω αυτό επειδή υπάρχει κόσμος που φτάνει σε εσφαλμένα συμπεράσματα κρίνοντας βάσει παρατάξεων και όχι βάσει λογικής και αντικειμενικών δεδομένων.

Όπως είπα, σήμερα δεν ωφελεί να μένεις προσκολλημένος σε παρατάξεις και ιδεολογίες. Οι μάσκες πέφτουν. Πώς θέλεις να ζεις – ως ελεύθερος άνθρωπος ή ως γρανάζι μιας εθνικοσοσιαλιστικού τύπου μηχανής με σημαία το εμβόλιο και τη μάσκα; Γιατί προς τα εκεί φαίνεται να οδηγούμαστε. Αυτοί που πιστεύουν ότι η υπόθεση με τον Covid θα τελειώσει σύντομα είναι – και ελπίζω να κάνω λάθος – μακράν νυχτωμένοι. Όσες ενέσεις κι αν βαρέσουν.

 

 

Επίσης . . .

Βιβλιοκριτική: Imaginary Worlds του Lin Carter


Έχοντας διαβάσει (και σχολιάσει) το Wizardry and Wild Romance του Michael Moorcock, είχα κάνει όρεξη να προχωρήσω σε κάτι παρόμοιο· κι αφού κι ο ίδιος ο Moorcock προτείνει το Imaginary Worlds, προχώρησα προς τα εκεί.

Είναι κι αυτό, φυσικά, μια πραγματεία για τη φανταστική λογοτεχνία, αλλά, παρότι έχει ομοιότητες με το Wizardry and Wild Romance, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ο Moorcock κρίνει, κυρίως, την εποχή του· ο Lin Carter μιλά πιο διαχρονικά και πιο ιστορικά (αν και την κρίνει, εν μέρει, και την εποχή του σ’ένα σημείο). Ξεκινά, μάλιστα, διευκρινίζοντας τι εννοεί λέγοντας «φανταστική λογοτεχνία» – fantasy – ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις:

But what I mean by the word "fantasy" is a narrative of marvels that belong to neither the scientific nor the supernatural. The essence of this sort of story can be summed up in. one word: magic. A fantasy is a book or story, then, in which magic really works-not a fairy­ tale, not a story written for children, like Peter Pan or The Wizard of Oz, but a work of fiction written for adults-a story which challenges the mind, which sets it working.

Και, για να είμαι ειλικρινής, συμφωνώ απόλυτα με αυτό τον ορισμό. Το ίδιο εννοώ κι εγώ, συνήθως, όταν λέω «φανταστική λογοτεχνία».

[Συνέχισε να διαβάζεις]

 

Επιλογές Απριλίου (8/4)


~Γκράφιτι από τη νιότη μας & Πώς να σταματάς το κινητό σου απ’το να σε παρακολουθεί & KillerTools & Οι αγορές που ποντάρουν στις καταστροφές & Τα «παράνομα» τραπεζικά δίκτυα & Ένας μαγευτικός κήπος στην Τοσκάνη φτιαγμένος στην Αναγέννηση & Tadami Yamada (παράξενα εξώφυλλα) & Rubáiyát του RS Sherriffs (παραμυθένιες εικονογραφήσεις) & Histoires Prodigieuses (1559 – Pierre Boaistuau) & Olaf Hajek (μαγικορεαλιστικοί πίνακες) & Ψυχεδελικές οντότητες χωρίς επιστημονική εξήγηση & Θαλάσσια τέρατα & A Pictorial History of Horror Stories – 200 Years of Spine Chilling Illustrations from the Pulp Magazines (1985) & Το θαλάσσιο ερπετό του Gloucester & Ken Barr (τέχνη) & Οι εικονογραφήσεις Ðông Hồ & Το πρώτο περιοδικό φαντασίας και τρόμου & άλλα πολλά στο LinX~

 

Φανταστική Λεξιπλασία


Κάτι περισσότερο από ένας σχολιασμός για το Imaginary Worlds του Lin Carter

Αυτές τις μέρες διάβαζα το Imaginary Worlds του Lin Carter, το οποίο είναι ένας σχολιασμός για τη φανταστική λογοτεχνία. Ο Lin Carter ήταν ένας αρκετά γνωστός συγγραφέας φαντασίας – καλτ συγγραφέα, θα τον έλεγα – και δεν θα πω τίποτ’ άλλο γι’αυτόν (μη θέλοντας να μιμηθώ τον ίδιο στις παρουσιάσεις του μέσα στο Imaginary Worlds)· για περισσότερα, μπορείτε να τον τσεκάρετε στη Wikipedia. Το 2022 είχα διαβάσει το πρώτο βιβλίο του από τη σειρά με τον Thongor, και ήταν τόσο χάλια που δεν διάβασα τίποτα παραπέρα σε αυτή τη σειρά. Το 2023, όμως, διάβασα μια άλλη σειρά που έχει γράψει, το Gondwane Epic, η οποία ήταν πολύ καλή, και έχει γίνει από τις αγαπημένες μου, και θέλω κάποτε να την ξαναδιαβάσω. (Ναι, ήταν τόσο καλή.)

Τώρα διάβαζα το Imaginary Worlds επειδή πήρα φόρα μετά από το Wizardry and Wild Romance: A Study of Epic Fantasy, του Moorcock, το οποίο διάβασα πρόσφατα (και σχολίασα). Δε θα πω κάτι περισσότερο για το Imaginary Worlds εδώ· απλώς θέλω να σχολιάσω μερικά πράγματα που γράφει ο Lin Carter σε αυτό το βιβλίο σχετικά με τη δημιουργία φανταστικών ονομάτων. Γιατί πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον.

Ορισμένα από αυτά που λέει τα βρίσκω σωστά· ορισμένα τα βρίσκω τελείως βλακείες. Εκείνο που δεν μου αρέσει είναι ότι μοιάζει να είναι λιγάκι απόλυτος στο τι είναι καλό και τι κακό, ενώ, στην πραγματικότητα, η τελική κρίση σε αυτά τα θέματα είναι το προσωπικό γούστο, και δεν είναι λογικό να λες ότι κάποιοι έχουν «μουσικό αφτί» ενώ κάποιοι άλλοι είναι «κουφοί».

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Αναφέρομαι στο Κεφάλαιο 10, A Local Habitation and a Name.

[Συνέχισε να διαβάζεις]